Demir Kubbe ne demek? Demir Kubbe nedir, özellikleri nelerdir?
[ad_1]
İsrail yönetiminin en çok güvendiği savunma sistemlerinden Demir Kubbe‘nin aşılarak Filistinli direniş gruplarının roketlerle Tel Aviv’i hedef alması İsrail’de güvenlik endişelerine yol açtı. Tel Aviv’in böylesine büyük bir saldırıya uğramasının İsrail tarihinde bir ilk olduğunu belirten uzmanlar, Gazze’ye olası bir kara operasyonun ise Filistin direniş gruplarına yarayacağı görüşünde. İşte Demir Kubbe hakkında merak edilenler…
DEMİR KUBBE NEDİR? DEMİR KUBBENİN ÖZELLİKLERİ NELER?
Demir Kubbe, İsrailli Rafael Advanced Defense Systems şirketi ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş mobil bir hava savunma sistemidir.
İsrail’in, Gazze ve Batı Şeria’dan gelebilecek roket ya da diğer hava saldırılarına karşı oluşturduğu gelişmiş bir hava savunma sistemidir. İsrail, Hamas’ın ve diğer direniş gruplarının attığı roketlerin verdiği zararı ve can kaybını en aza indirmek için 2011 yılında bu sistemi tamamlamış ve hizmete açmıştır. Temeli ise 2005’te atılmıştır; Hizbullah ve Hamas saldırılarının yoğun olduğu bir dönemde, “vatandaşları korumak” için çalışmalar yapılmıştır. 2011 yılında hizmete girmiştir. Çalışma şekli ise atılan füzeyi tanımlamak, hedefe kilitlenmek ve roketi veya füzeyi havadayken imha etmek. Sistem, hizmete girdiği 2011 yılından bu yana atılan her 10 füzeden 8 tanesini havada vurmuştur. Günümüzde de kullanılmaktadır.
İSRAİL’İN SALDIRILARI CEVAPSIZ KALMIYOR
Filistinli siyasi analist ve yazar İbraihm el-Medhun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarına karşı tepkinin kaçınılmaz olduğuna işaret ederek “Şüphesiz işgal devletine (İsrail’e) bir tepki olacaktı. Tel Aviv saldırısı bir ilk değil. 2012 ve 2014 yıllarında da hedef alınmıştı ancak saldılar bu derece yoğun değildi.” dedi.
Medhun, şunları kaydetti:
“İsrail’e bir kerede bu denli büyük bir saldırı ilk kez yapıldı, bu önemli bir gelişme. İsrail’in vahşi saldırı politikası varsa Filistin direnişinin de caydırma politikası var. İsrail’in Gazze’ye kara operasyonu başlatmayı düşünmesi direniş kuvvetleri için fırsat olur. O zaman hava saldırıları eriyecek ve bu da Filistinliler için ilk zafer olacak. İsrail, 2012 yılında bunu denemiş ve geri çekilmişti.”
İsrail’in 2014 yılında da Gazze’de sivillerin yaşadığı yerleşim bölgelerine saldırdığını bunun karşılığını ise Filistin direnişi tarafından Tel Aviv’in vurulmasıyla aldığını söyleyen Medhun, bu tepkinin Filistin direniş grupları için önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.
Tel Aviv’in hedef alınmasının, İsrail’in savunma sisteminin güvenilirliği konusunda soru işaretleri oluşturduğuna dikkati çeken Medhun, İsrail’in Filistin direniş grupları tarafından her zaman vurulabileceği gibi bir güvenlik zafiyetinin ortaya çıktığını vurguladı.
Iraklı akademisyen Liga Mekki, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Tel Aviv’in bombalanması İsrail ile çatışmanın seyrinde önemli bir gelişme. Mevcut savaşın sonucu ne olursa olsun benzeri görülmemiş yeni caydırıcı bir durum yarattı.” ifadelerini kullandı.
Mekki, şunları kaydetti:
“İsrail’in Gazze’yi bombalaması yıkımlara neden olacak ancak zafer getirmeyecek. İsrail, savunma gücünün çökmesiyle yenilgiye uğradı.”
– İsrail üzerinde “güçlü ve tehlikeli” bir psikolojik etki oluşturacak
Kuveytli uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr Abdullah Şayci de Gazze’den Tel Aviv’e atılan roketlerin “tek seferde gerçekleştirilen en büyük bombardıman” sayılabileceğini belirtti.
Bunun İsrail üzerinde “güçlü ve tehlikeli” bir psikolojik etki oluşturacağını kaydeden Şayci, Gazze’den Tel Aviv’e atılan roketlerin Ben Gurion Havalimanı’nda uçuşların askıya alınmasına, hayatın felç olmasına, yaralanmalara ve maddi kayıplara yol açtığına dikkati çekti.
Şayci, bu bombardımanın silahlı bir örgüt ile dünyanın en güçlü askeri cephaneliklerinden birine sahip, nükleer silahları bulunan ve diğer ülkelere silah ihraç eden İsrail arasında bir denge oluşturmasının, söz konusu ülkenin kırılganlığını ortaya koyduğunu söyledi.
İSRAİL TARİHİNDE İLK KEZ BÖYLE BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYA KALDILAR
İsrail konusundaki araştırmalarıyla bilinen Filistinli yazar Adnan Ebu Amir, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, İsrail’in önemli siyasi analistlerinden Nahum Barnaya’nın, Hamas’ın Tel Aviv’e saldırısıyla İsrail savunma sistemlerinin sorgulandığını söylediğini aktardı.
Ebu Amir ayrıca, İsrail’in 73 yıllık tarihinde Tel Aviv’in ilk defa böylesine bir durumla karşı karşıya olduğunu belirtti.
Al Jazeera kanalına telefonla bağlanarak görüş bildiren Siyaset Bilimi Profesörü Muhaymer Ebu Sade de Hamas tarafından atılan roketlerin Demir Kubbe savunma sisteminin başarısızlığını ortaya çıkardığını ve İsrail’in daha fazla dayanamayacağını söyledi.