19 Nisan 2025 Cumartesi

Deprem Bölgesinde İnşaat İşçisi Yevmiyeleri Rekor Kırdı: Günlük 7 Bin Lira

Deprem Bölgesinde İnşaat İşçisi Yevmiyeleri Rekor Seviyede

Deprem bölgesinde devam eden yoğun inşaat faaliyetleri, işçi yevmiyelerinde önemli bir artışa neden oldu. Bölgede yaklaşık 3 bin 500 şantiye aktif olarak çalışırken, kalifiye işçi talebi günlük ücretleri 7 bin liraya kadar çıkardı. İstanbul gibi büyükşehirlerde ise bu rakam ortalama 4 bin 500 lira seviyesinde seyrediyor.

Kalifiye Eleman Açığı ve Ücretlerdeki Artış

Sektör yetkilileri, deprem bölgesine yoğun işçi göçü nedeniyle İstanbul ve diğer büyükşehirlerde kalifiye eleman açığı yaşandığını belirtiyor. Ustaların büyük çoğunluğunun bölgeye gitmesi, inşaat firmalarını daha yüksek ücretler ödemeye zorluyor. Yetkililer, bu durumun diğer şehirlerde de ücret artışı taleplerine yol açtığını ifade ediyor.

  • 182 bin inşaat işçisi deprem bölgesinde aktif olarak çalışıyor.
  • İstanbul'daki şantiyelerde eleman bulmak giderek zorlaşıyor.
  • Yüksek ücretler, bölgedeki inşaat hızını artırıyor.

Sektörün Geleceği ve Beklentiler

İnşaat sektöründeki bu dalgalanma, özellikle konut ve altyapı projelerinde maliyet artışlarına neden olabilir. Uzmanlar, kalifiye işçi açığının kısa vadede çözülmesinin zor olduğunu ve ücretlerin bir süre daha yüksek seyredeceğini öngörüyor. Deprem bölgesindeki yoğun talep, Türkiye genelinde inşaat işçisi ücretlerini yeniden şekillendirebilir.

Son dönemde yaşanan bu gelişmeler, inşaat sektöründe çalışanların lehine bir dönemi başlatırken, firmalar için maliyet baskısı oluşturuyor. Önümüzdeki aylarda sektördeki dengelerin nasıl değişeceği merakla bekleniyor.

İlgili Haberler