16 Nisan 2025 Çarşamba

Fındık Fiyatları Rekor Kırdı! Don Vurdu, Fiyatlar Uçtu!

Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan zirai don felaketi, fındık üretimini olumsuz etkileyerek serbest piyasadaki fiyatları rekor seviyelere taşıdı. Özellikle Düzce ve Ordu illerinde, kısa süre önce 150 TL civarında seyreden fındık fiyatları, sadece iki gün içinde 175 TL'ye kadar yükseldi. Bu ani yükseliş, hem üreticileri hem de piyasaları tedirgin etti.

Don Felaketi Fındık Üretimini Nasıl Etkiledi?

Zirai don, özellikle bahar aylarında yaşanan ani sıcaklık düşüşleriyle bitkilerin zarar görmesine neden olan bir doğa olayıdır. Karadeniz Bölgesi, Türkiye'nin en önemli fındık üretim merkezlerinden biri olduğu için, bu tür doğal afetler doğrudan fındık rekoltesini etkilemektedir. Uzmanlar, yaşanan don olayının özellikle genç fındık ağaçlarında büyük hasara yol açtığını belirtiyor. Bu durum, önümüzdeki dönemlerde fındık üretiminde ciddi düşüşlere neden olabilir.

Fındık üretimindeki olası düşüşler, sadece üreticileri değil, aynı zamanda fındıkla ilgili birçok sektörü de etkileyecektir. Fındık, Türkiye ekonomisi için önemli bir ihracat ürünüdür ve bu nedenle rekoltedeki düşüşler ülke ekonomisine de yansıyabilir. Ayrıca, fındıkla ilgili gıda ürünleri üreten firmalar da hammadde tedarikinde zorluklar yaşayabilir.

Fındık Fiyatlarındaki Artışın Nedenleri

Fındık fiyatlarındaki ani yükselişin temel nedeni, don felaketinin yarattığı rekolte kaybı beklentisidir. Üreticiler, ürünlerinin zarar görmesi nedeniyle ellerindeki fındığı daha yüksek fiyatlarla satmak istemektedirler. Ayrıca, piyasadaki alıcılar da gelecekte fındık arzında sıkıntı yaşanabileceği endişesiyle fiyatları yükseltmektedirler. Fiyatlardaki bu artış, tüketicileri de olumsuz etkileyecektir. Fındık ve fındıklı ürünlerin fiyatlarının artması, tüketicilerin alım gücünü düşürebilir.

Fındık fiyatlarındaki artışın diğer nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Döviz kurlarındaki yükseliş
  • Nakliye maliyetlerindeki artış
  • Küresel fındık talebindeki artış

Üreticiler Ne Diyor?

Fındık üreticileri, yaşanan don felaketinin ardından büyük bir endişe içinde olduklarını belirtiyorlar. Birçok üretici, tarlasındaki fındık ağaçlarının büyük zarar gördüğünü ve bu durumun geçim kaynaklarını olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor. Üreticiler, devletten destek beklediklerini ve zararlarının karşılanmasını talep ediyorlar.

Fındık üreticisi Ayşe Hanım, "Bu yıl fındıklarımız çok güzeldi, rekolte yüksek olacaktı. Ama don vurdu, her şey mahvoldu. Şimdi ne yapacağız, nasıl geçineceğiz bilmiyorum" şeklinde konuştu.

Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan don felaketi, fındık üretimini olumsuz etkileyerek fiyatların rekor seviyelere yükselmesine neden oldu. Üreticiler endişeli, piyasalar tedirgin. Fındık fiyatlarındaki bu artışın ne kadar süreceği ve devletin üreticilere ne tür destekler sağlayacağı merakla bekleniyor.

İlgili Haberler