Türkiye İş Bankası, karbonsuzlaşma stratejisinin temelini oluşturan İklim Dönüşüm Planı'nı yayımlayarak sektörde öncü bir adım attı. Bankanın bu planı, Net Sıfır Bankacılık Birliği'nin (NZBA) tanımladığı tüm karbon yoğun sektörlerde emisyon azaltım yol haritalarını açıklayan ilk Türk bankası olma özelliğini taşıyor. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "Gerçekçi, iddialı ve uygulanabilir adımlarla hem etkin bir iklim dönüşüm stratejisi hem de sektörel geçişi destekleyecek somut yol haritaları hazırladık" şeklinde konuştu.
İş Bankası'nın İklim Dönüşüm Planı Neleri Kapsıyor?
İş Bankası, 2023'te çimento, demir çelik ve enerji üretimi sektörlerinde emisyon yoğunluğunu azaltmaya yönelik hedeflerini duyurmuştu. Bu kapsamda 2030'a kadar enerji üretimi sektöründe yüzde 61, çimento sektöründe yüzde 21, demir çelik sektöründe yüzde 10 emisyon azaltımı hedefleniyor. Ayrıca, banka 2040'a kadar kömür finansmanından kademeli çıkış taahhüdünde bulundu. Geçen yıl itibarıyla sektör kapsamını genişleten İş Bankası, emisyon azaltım hedeflerini alüminyum, gayrimenkul, kara yolu yük taşımacılığı, petrol ve gaz ile tarım sektörleri için de belirledi. Bu doğrultuda 2030'a kadar alüminyumda yüzde 7, gayrimenkulde yüzde 36, kara yolu yük taşımacılığında yüzde 20, petrol ve gazda yüzde 15 emisyon yoğunluğu azaltımı hedefleyen banka, tarım sektöründe de ürün bazlı yaklaşımla buğday üretiminde yüzde 14, mısırda yüzde 15, pirinçte yüzde 16 azaltım öngörüyor.
Sektörel Yol Haritaları ve Aksiyon Planları
İş Bankası'nın İklim Dönüşüm Planı, karbon yoğun sektörlerin tamamını içerecek şekilde genişletildi ve bu kapsamda duyurulan ilk Türk bankası oldu. Her bir sektör için ayrı ayrı bilim temelli ve uygulanabilir geçiş adımlarını içeren plan, bankanın kredi portföyünden kaynaklanan emisyonlarının yaklaşık yüzde 65'ini oluşturan sektörlerde karbonsuzlaşma stratejisini detaylandırıyor. Paris Anlaşması ile uyumlu senaryolara paralel olarak hazırlanan plan, karbon emisyonu azaltımı konusunda sektörlerin ihtiyaçlarına özel olarak belirlenmiş adımları ve bu adımların nasıl uygulanacağını tanımlayan stratejik bir çerçeve sunuyor.
İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında karbon yoğun sektörlerde belirlenen hedeflere ulaşmak için müşterilerle yakın işbirliği içinde alınacak aksiyonları tanımlayan plan, şu unsurlara odaklanıyor:
- Temiz enerji kullanımının yaygınlaştırılması
- Enerji verimliliği yatırımlarının önceliklendirilmesi
- Sürdürülebilir yakıtlara geçişin desteklenmesi
- Emisyon azaltım teknolojilerinin finansmanı
Bu sayede banka, finansal faaliyetlerini düşük karbonlu bir ekonomiye uyumlu hale getirirken, müşterilerinin de yeşil dönüşüm süreçlerinde yanında olmayı hedefliyor.
İş Bankası, özel önem verdiği tarım alanında, teknolojiyi ve sürdürülebilirliği bir araya getiren yenilikçi yaklaşımla çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda Türkiye genelinde yaygınlaştırdığı Tarım İhtisas Şubeleri ile çiftçilere yenilikçi çözümler sunan İş Bankası'nın İklim Dönüşüm Planı'nda tarıma özel stratejiler de yer alıyor. Buğday, mısır ve pirinç ürünlerine özgü yol haritaları oluşturan banka, her bir ürünün üretim döngüsü, çevresel etkileri ve ekonomik potansiyeli göz önünde bulundurularak sürdürülebilir tarımı destekleyecek uygulamalar geliştirdi.
Türkiye İş Bankası'nın İklim Dönüşüm Planı, sadece bankanın kendi operasyonlarını değil, aynı zamanda müşterilerinin ve sektörlerin de sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemesine katkı sağlayacak kapsamlı bir vizyon sunuyor. Bu plan, Türkiye'nin ve dünyanın iklim değişikliğiyle mücadelesinde önemli bir rol oynayacak ve diğer finans kuruluşlarına da örnek teşkil edecek.