Konut Fiyatlarında Reel Bazda Düşüş Dikkat Çekti
Merkez Bankası'nın açıkladığı son verilere göre, Konut Fiyat Endeksi (KFE) Şubat 2025 döneminde aylık bazda yüzde 2,8 artış gösterirken, reel bazda yüzde 5,6 oranında bir düşüş yaşandı. Bu durum, konut piyasasında beklenmedik bir gelişme olarak yorumlandı.
İstanbul, Ankara ve İzmir'deki Fiyat Değişimleri
Üç büyük ildeki konut fiyatlarına bakıldığında, Şubat 2025'te bir önceki aya göre şu değişimler kaydedildi:
- İstanbul: Yüzde 2,6 artış
- Ankara: Yüzde 3,3 artış
- İzmir: Yüzde 3,8 artış
Ancak yıllık bazda incelendiğinde, İstanbul'da yüzde 28,4, Ankara'da yüzde 37,2 ve İzmir'de yüzde 32,7'lik artışlar dikkat çekiyor. Bu veriler, konut piyasasının uzun vadede yükseliş eğiliminde olduğunu gösteriyor.
Reel Bazda Düşüşün Nedenleri
Reel bazda yaşanan yüzde 5,6'lık düşüş, enflasyon ve ekonomik koşulların etkisiyle açıklanıyor. Uzmanlar, bu durumun geçici olabileceğini ve konut piyasasının önümüzdeki dönemde yeniden toparlanabileceğini belirtiyor. Ayrıca, kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izleyen KFE (2023=100) endeksi, Şubat 2025'te 170,5 seviyesine ulaştı.
Sonuç olarak, konut fiyatlarındaki reel bazda düşüş, hem yatırımcılar hem de ev almayı planlayanlar için önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. Önümüzdeki aylarda piyasanın nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.