Şimşek'ten Vergi Düzeni Açıklaması: Kimler Mercek Altında?
Finans

Şimşek'ten Vergi Düzeni Açıklaması: Kimler Mercek Altında?


07 October 20255 dk okuma1 görüntülenmeSon güncelleme: 07 October 2025

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi düzenlemeleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle vergi adaleti konusuna vurgu yapan Şimşek, bazı kesimlerin vergi dışında tutulduğunu ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü belirtti. Esnaf ve çiftçiye yönelik desteklerin de devam edeceğini ifade etti.

Vergi Adaleti İçin Yeni Adımlar

Bakan Şimşek, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, doğrudan vergilerin payını artırma hedefinde olduklarını söyledi. Bu kapsamda, düşük gelirli vatandaşların vergi yükünü hafifletmek amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıldığını hatırlattı. Bunlar arasında asgari ücretin vergi dışı bırakılması, esnaf muafiyetinin kapsamının genişletilmesi ve 850 bin basit usule tabi esnafın gelir vergisi istisnası kapsamına alınması yer alıyor.

Şimşek, esnaf ve çiftçiye verilen destekleri de detaylandırarak, yem ve gübrede KDV'nin kaldırıldığını, tarım makineleri, tarımsal sulama sistemleri ve tarımsal abonelere yapılan elektrik teslimlerinin indirimli KDV oranı kapsamına alındığını belirtti. Ayrıca, çiftçilere yapılan destek ödemelerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin de kaldırıldığını sözlerine ekledi.

KDV Düzenlemeleri ve Kurumsal Vergiler

Bakan Şimşek, temel gıda maddelerinde KDV'nin %1'e indirildiğini, sağlık, eğitim, yeme içme, turizm, giyim sektörleri ile meskenlerde kullanılan elektrikte ise %10 oranında uygulandığını ifade etti. Doğrudan vergilerin payını artırmak amacıyla kurumlar vergisi oranının %25'e çıkarıldığını hatırlatan Şimşek, banka ve finans sektöründeki mükellefler ile Yap-İşlet-Devret Modeli ve Kamu-Özel İşbirliği Projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan %30 oranında kurumlar vergisi alınmasının sağlandığını bildirdi.

Çok uluslu şirketlere %15 oranında asgari kurumlar vergisi getirildiğini de kaydeden Şimşek, şu önemli açıklamalarda bulundu:

“Ülke içinde faaliyette bulunan şirketlere %10 oranında asgari kurumlar vergisi getirilmiş, şirketlerin vergi matrahlarını etkileyen bazı giderlere kısıtlama getirilmiş, gelir vergisi mükelleflerinde yılın belirli zamanlarında hasılatlarının tespit edilmesine yönelik düzenleme yapılmış, menkul kıymet kazançlarında vergi kesinti tutarları artırılmıştır. Önümüzdeki dönemde de vergi adaletini güçlendirmek ve az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını sağlamak için çalışmalara devam edilecektir.”

Gelecek Dönem Beklentileri

Bakan Şimşek'in açıklamaları, hükümetin vergi adaleti konusundaki kararlılığını ve bu yönde atılacak adımları göstermesi açısından önemli. Özellikle düşük gelirli vatandaşlar ve esnaf kesimi için yapılan düzenlemeler, ekonomik anlamda rahatlama sağlayabilir. Ancak, vergi sisteminin daha adil hale getirilmesi için daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiği de açık.

Önümüzdeki dönemde vergi adaletini güçlendirmek ve gelir dağılımını iyileştirmek amacıyla yeni düzenlemelerin yapılması bekleniyor. Bu düzenlemelerin, hem devletin gelirlerini artırması hem de vatandaşların vergi yükünü hafifletmesi hedefleniyor. Vergi sistemindeki bu değişimlerin, Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri yakından takip edilecek.