14 Nisan 2025 Pazartesi

Türkiye Asansörde Zirvede! 1.7 Milyar Dolarlık İhracat Başarısı!

Türkiye, asansör ihracatında dünya sıralamasında önemli bir başarıya imza attı. İspanya ile birlikte 5. sırada yer alan Türkiye, son 5 yılda 1 milyar 770 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED) Başkanı Cem Bozdağ, sektördeki bu büyümeyi değerlendirirken, asansör kazalarına karşı alınabilecek basit önlemlere de dikkat çekti.

Türkiye Asansör Sektöründe İhracat Rüzgarı

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) üyeleriyle bir araya gelen TASFED Başkanı Cem Bozdağ, Türkiye'nin asansör sektöründeki yükselişini şu sözlerle ifade etti: "Ticaret Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda yurt dışından Türkiye'ye getirilen ithal malzeme tutarı 584 milyon dolar olurken, bu 584 milyon doların çoğu uluslararası sermayeli firmaların paket olarak Çin'den getirdiği malzeme tutarıdır. Son 5 yılda 1 milyar 770 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişiz. Yani 5 yılda yaklaşık 1.2 milyar dolar ihracat fazlası veren bir sektörüz. Dünya üzerinde ihracat sıralamasında İspanya'yla beraber 5'inci sıradayız. Sanayi Bakanlığı da asansörü, stratejik sektörler bölümüne aldı."

Bozdağ, sektörün yerli ve milli üretimle ülke ekonomisine sağladığı katkıya da vurgu yaparak, "Hiçbir ithal malzeme kullanmadan yerli ve milli üretimle asansör yapıyor. Bununla kalmayıp ülke ekonomisine ithalat ve ihracat dengesine katkı sağlıyoruz" dedi.

Asansör Kazalarına Karşı Basit Önlemler

Asansör kazalarına da değinen Cem Bozdağ, alınabilecek basit bir önlemle birçok kazanın önüne geçilebileceğini belirtti. Bozdağ, "Acil durum kılavuzu dediğimiz bir parça var. Çok basit kabin ve karşı ağırlığa takılan bir parçadır. O basit parça sayesinde bir takım kazaların önüne geçebiliyoruz. Asansör kabinleri en alt katta olduğu için kabinler deprem esnasında pek bir sıkıntı hissetmiyor. Ama karşı ağırlık en yukarıda olduğu ve salınım orada çok fazla olduğu için oradaki patenleri kırabiliyor. Bunu kırması durumunda da boşta kalan karşı ağırlık içindeki ağırlıklarla beraber kabin üzerine düşebiliyor. Asansörün bu durumda çalıştırılmaması gerekiyor. Sismik durumlar için tüm yüklenici arkadaşlarımızın yangın sensörü uçlarını asansör makine dairesine getirmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Asansör Sektöründe Türkiye'nin Yükselişi

Türkiye'nin asansör sektöründeki bu başarısı, ülkenin üretim ve ihracat potansiyelini bir kez daha gözler önüne seriyor. Özellikle yerli ve milli üretimle elde edilen bu başarı, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Sektördeki büyüme trendinin devam etmesi ve asansör kazalarına karşı alınacak önlemlerle birlikte, Türkiye'nin asansör sektöründeki konumu daha da güçlenecektir.

İlgili Haberler