18 Nisan 2025 Cuma

Şiddet Gören Ezgi Tahliye Edilmedi! Mahkeme Kararı Şoke Etti

İstanbul Çatalca'da yaşanan ve büyük yankı uyandıran olayda, 25 yaşındaki Ezgi C., boşanma aşamasındaki ve şiddet uygulayan eşi Sezgin C.'yi silahla öldürmüştü. "Eşini kasten öldürmek" suçlamasıyla tutuklanan Ezgi C.'nin davasının ilk duruşması Silivri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, Ezgi C.'nin tahliye talebini reddetti.

Duruşmada Neler Yaşandı?

Duruşmada, Ezgi C.'yi Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatları Arzu Sena Topuz, Eylül Evren ve Arın Gürol temsil etti. Ezgi C., savunmasında evliliği boyunca şiddet gördüğünü, hamileliği sırasında dahi şiddete maruz kaldığını anlattı. Olay gününü ise şöyle aktardı: "Bize küfür etti. 'Seni ya da babanı öldüreceğim' dedi. Babamla boğuşuyorlardı, amacım onu öldürmek değildi, babamı kurtarmak istedim." Ezgi C., Sezgin C.'nin uzaklaştırma kararını defalarca ihlal ettiğini ve KADES uygulamasından yardım istemesine rağmen kimsenin gelmediğini de sözlerine ekledi.

Avukat Arzu Sena Topuz, müvekkilinin evlilik boyunca şikayette bulunduğunu, darp raporları olduğunu ve Sezgin C.'nin Ezgi C.'yi ve annesini tehdit edip darp ettiğini belirtti. Sezgin C.'nin ailesi ise aile içinde şiddet olabileceğini savunarak, Ezgi C.'nin cezalandırılmasını talep etti.

Duruşmada, Ezgi C.’nin anne, baba, kız kardeşi ve komşularının aralarında olduğu 4 tanık dinlendi. Tanıklar, evlilik sürecince Ezgi’nin darp edildiğini, boşanmak için ikinci ailesinin yanına sığındığını anlattılar.

Savcı Tutukluluğun Devamını İstedi

Savcı, dosyadaki delilleri göz önünde bulundurarak Ezgi C.'nin tutukluluğunun devamı yönünde görüş bildirdi. Avukat Arzu Sena Topuz ise müvekkilinin meşru müdafaa yaptığını, öldürme kastının olmadığını ve beraatini, aksi takdirde ceza verilmemesini talep etti. Ayrıca, Ezgi C.'nin küçük bir çocuğu olduğunu ve serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Avukatların Savunmaları ve Talepleri

Avukatlar, Ezgi C.'nin sağlık sorunları olduğunu, özel ilaçlar kullanması gerektiğini ve cezaevinde bu ilaçlara ulaşmakta zorlandığını belirterek beraatini talep ettiler.

  • Avukat Arzu Sena Topuz: "Müvekkilimiz meşru savunma yapmak zorunda kaldı. Öldürme kastının olmadığı ortada. Beraatini, beraati uygun görülmezse cezaya gerek yoktur kararı verilmesini talep ediyoruz. Küçük bir çocuğu var. Serbest bırakılsın."
  • Avukat Eylül Evren: "Müvekkilimizin sağlık sorunları var. Deri hastalığı var. Özel olarak kullanması gereken ilacı var. Cezaevinde ona ulaştıramıyoruz. Haftalık kullanması gerekiyor. Ancak bir ayı buluyor bu ilaçları iletmek. Beraatini istiyoruz."

Mahkeme Tahliye Kararı Vermedi

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ezgi C.'nin tahliye talebini reddetti. Bir sonraki duruşma 12 Haziran'da yapılacak.

Duruşma Sonrası Açıklamalar

Duruşma sonrasında adliye önünde Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ve Kadın Dayanışma Komiteleri ortak açıklama yaptı. Avukat Arzu Sena Topuz, Ezgi'nin hikayesinin, şiddete maruz kalmış ve kendini savunmak zorunda kalmış kadınların hikayesine benzediğini vurguladı. Kadın Dayanışma Komiteleri'nden Güneş Sezmez ise bir sonraki duruşmada da Ezgi'nin yanında olacaklarını belirtti.

Bu dava, Türkiye'de kadına yönelik şiddet ve meşru müdafaa sınırları konularında önemli bir tartışma yaratmış durumda. Mahkemenin vereceği karar, benzer davalar için emsal teşkil edebilir.

İlgili Haberler