Uçum'dan Yeni Anayasa Çıkışı: Referandum Şart!
Gündem

Uçum'dan Yeni Anayasa Çıkışı: Referandum Şart!


06 July 20255 dk okuma3 görüntülenmeSon güncelleme: 07 July 2025

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Uçum, referandumsuz bir anayasa yapma girişiminin demokratik ve hukuki açıdan kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Yeni Anayasa Tartışmaları: Uçum'dan Sert Eleştiri

Mehmet Uçum, "Yeni Anayasa Gündemini Çarpıtma Gayretleri" başlıklı yazısında, yeni anayasa hedefinin zarar görmesine yönelik girişimlere dikkat çekti. Özellikle, "yeni anayasanın Terörsüz Türkiye hedefinin pazarlık unsuru olduğu" iddialarını kesin bir dille reddetti. Uçum, bu tür kara propagandaların Terörsüz Türkiye hedefine yönelik bir provokasyon olduğunu belirtti.

Uçum, Terörsüz Türkiye hedefinin kayıtsız, şartsız ve pazarlıksız bir şekilde yürürlüğe sokulmuş bir devlet politikası olduğunu vurguladı. İmralı çağrısı ve fesih kararıyla bu hedefin muhataplarının isteneni yaptığını, bundan sonraki sürecin ise fesih kararının sonuçlarının pratikte gerçekleşmesi olduğunu ifade etti. Uçum, terörsüz bir Türkiye hedefinde artık geri dönülmez bir yola girildiğini belirtti.

Ayrıca, üniter yapının siyasi pazarlık konusu yapılamayacağını da vurgulayan Uçum, Türkiye'nin coğrafi bütünlüğü ve siyasi birliğinin vazgeçilemez bir ilke olduğunu söyledi.

TBMM'nin Yeni Anayasa Yapma Yetkisi Tartışması

Mehmet Uçum, TBMM'nin yeni anayasa yapamayacağı yönündeki iddiaların "doktriner gericilik" olduğunu savundu. Asli kurucu iktidar ve tali kurucu iktidar ayrımına göre ileri sürülen bu görüşe katılmanın mümkün olmadığını belirten Uçum, bu görüşün normatif bir geçerliliğinin olmadığını ve genellikle darbe ve savaş gibi yıkıcı örneklere dayandırıldığını ifade etti.

Uçum, olağan dönem kurucu iktidar yaklaşımının bu görüşün yetersizliği ve meşruiyet sorunları sebebiyle geliştirildiğini, bugün ise olağan koşullarda geçerli olan ayrımın asli kurucu irade olan halk ve temsili kurucu irade olan meclis olduğunu söyledi. TBMM'nin asli kurucu irade olan halk tarafından görevli ve yetkili kılındığını belirten Uçum, TBMM iradesinin sadece cari anayasayla kurulmuş bir iktidar iradesi olmadığını, aynı zamanda cari anayasadan önce de var olan halkın toplumsal ve siyasal temsilciliğinden kaynaklanan norm üstü bir temsil iradesi olduğunu vurguladı.

Uçum, yeni anayasa yapma yetkisinin halkın asli kurucu irade olarak TBMM'ye verdiği görevden doğduğunu ve tartışılamaz olduğunu ifade etti.

Referandum Şart!

Mehmet Uçum, yeni anayasa yapma hakkının halka ait olduğunu, bu nedenle TBMM'nin yapacağı yeni anayasayı hangi oy sayısıyla kabul ederse etsin halkın onayına sunmasının zorunlu olduğunu belirtti. Halkın onayı olmadan yeni bir anayasayı yürürlüğe sokmanın, halkın anayasa yapma hakkını gasp etmek olacağını savunan Uçum, bu nedenle referandumsuz yeni anayasa yapma senaryolarının hiçbir demokratik ve hukuki kıymeti olmadığını sözlerine ekledi.

Sonuç olarak, Mehmet Uçum'un açıklamaları yeni anayasa tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı. Referandum vurgusu, anayasa sürecinin halkın katılımıyla şekillenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Uçum'un net ve kararlı tutumu, siyasi arenada yankı uyandıracağa benziyor.