CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın tıp merkezlerinde sezaryen doğuma ilişkin düzenlemesine sert tepki göstererek, AKP'nin kadınların hayatına müdahalesinden bıktıklarını dile getirdi. Bankoğlu, "Siz kimsiniz? Size ne kadınların nasıl doğuracağından? Kadınlar doğum şekline kendi doktorlarıyla beraber zaten karar veriyor. Sırf siz normal doğumu dayattığınız için kaç kadının, bebeğin hayatı riske atılacak? Çekin kirli ellerinizi kadınların bedenlerinden" ifadelerini kullandı.
AKP'nin Kadınlara Yönelik Politikalarına Tepki
Bankoğlu, iktidarı boyunca AKP'nin kadınlara nasıl yaşaması, davranması ve giyinmesi gerektiğini dayattığını belirterek, son aylarda doğum oranlarındaki düşüşü bahane ederek kadınların bedenine de karışmaya başladığını vurguladı. Geçtiğimiz yıl 6284 sayılı yasa ile Medeni Kanun ve sonrasında 'soyadı dayatmasıyla' kadınların kazanılmış haklarına saldırıldığını, şimdi ise kadınlara nasıl doğuracağını dayatmaya çalışıldığını ifade etti. Bankoğlu, "Kadın bedenine yönelik ataerkil iktidarın 'doğrudan' müdahalesiyle karşı karşıyayız. Üstelik bunu yönetmelik yoluyla yaptılar" dedi.
Bankoğlu, AKP'nin futbol maçlarında 22 erkeğin eline 'doğal olan normal doğum' pankartı tutuşturacak kadar şuurunu kaybettiğini ve sezaryen doğuma kısıtlamalar getirerek aklınca nüfusu artırmaya çalıştığını savundu. Resmi Gazete'deki karara göre tıp merkezlerinde zorunluluk bulunmayan planlı sezaryen doğumlara artık izin verilmeyecek ve kadınlar devlet zoruyla normal doğuma zorlanacak. Bankoğlu, bu durumun kadınların hayatlarıyla ilgili karar vermesini geçtik, kendi bedenlerine dair karar almasını da yasaklamak anlamına geldiğini söyledi.
"Anormal Olan Sizin Zihniyetiniz"
Bankoğlu, kadın cinayetlerindeki olağanüstü artışı yok sayanların, kadın katillerine ve faillerine her türlü yasal 'yardımı' sunmaktan geri durmadıklarını, hatta bu cinayetleri teşvik ettiklerini iddia etti. Çocuklara eşit, adil bir yaşam yerine cehennem azabı sunduklarını, yıllardır erken yaşta evlilikleri, çocuk istismarlarını ve iş cinayetinde katledilen çocukları konuştuklarını belirten Bankoğlu, şunları söyledi:
"Çocuklar yoksulluktan yeterince beslenemiyor. Ekonomik kriz ve hayat pahalılığı ortada. Bunca sorun varken kadınların doğum şekline dair rızası dışında karar alınıyor. Bu kararlar açık bir hak ihlalidir. Zorunlu sezaryen veya sezaryen doğumun devlet eliyle engellenmesi, kadının bedeni ve sağlık hakkı üzerinde bir vesayet kurma çabasıdır. Bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Kadınların bedenleri üzerinde söz ve karar hakkı yalnızca kendilerine aittir. Dayatma değil, rıza esastır. Kadının doğurma şekli, doğum kararı da normaldir. Anormal olan sizin zihniyetinizdir. Bu iktidarın yıllardır norm olanı belirleme haddi yüzünden geleceğimizi kararttılar. Nüfus artışındaki düşüşün, kadınların ve çocukların yaşadığı sorunların en temel sebebi işte bu zihniyettir. AKP insan sağlığına zararlıdır."
Kadınların Kararlarına Saygı Duyulmalı
CHP'li Aysu Bankoğlu'nun açıklamaları, AKP'nin kadınlara yönelik politikalarına yönelik artan tepkileri gözler önüne seriyor. Kadınların kendi bedenleri ve sağlıkları ile ilgili kararları özgürce verebilmesi, çağdaş ve demokratik bir toplumun en önemli unsurlarından biridir. Bu nedenle, kadınların haklarını savunan ve onların yanında yer alan seslerin yükselmesi büyük önem taşıyor.