13 Mayıs 2025 Salı

Suriye'de Alevi Katliamı İddiası! CHP'li Vekilden Şok Açıklamalar

Samsun'da düzenlenen bir panelde konuşan CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, Suriye'deki Alevilerin durumuna dikkat çekerek, "İnsan aklını zorlayacak derecede katliamlar oluyor" dedi. Bu açıklama, Suriye'deki iç savaşın ve mezhepsel gerilimlerin yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

Suriye'deki Alevilerin Durumu

Panelde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, Suriye'de farklı inanç ve etnik grupların hedef alındığını belirtti. Aslan, "Suriye'de yaşayan Aleviler, Dürziler, Sünniler, Hristiyanlar... Bir Suriye'nin parçalanması için önce halkı birbirine düşman etmeleri lazımdı. Kendilerine bir düşman yaratmaları lazımdı" şeklinde konuştu. Suriye'de Alevilerin yalnızca Baas rejimiyle ilişkilendirilerek hedef alındığını savundu.

Aslan, "Yani dün 'kardeşim Esad, dostum Esad', birden 2010'dan sonra 'Esed' oldu, 'katil' oldu, 'diktatör' oldu. Suriye'de 2010'dan bu yana Aleviler zulümle, baskıyla, açlık ve sefaletle karşı karşıya" ifadelerini kullandı. Radikal grupların Suriye'deki rolüne de dikkat çeken Aslan, "El Kaide, El Nusra, IŞİD’den tanıdığımız bir zihniyet var. Bu zihniyet, kendisi gibi inanmayan herkesi Allah ismini zikrederek katleden bir topluluk" dedi.

Türkiye’deki Alevi kurumlarının barışçıl çözüm çağrısı yaptığını vurgulayan Aslan, "Biz, Suriye'de halkların bir arada yaşamasını savunduk. Suriye’nin demokratik geleceğini, orada yaşayan toplumun belirlemesi gerekir" şeklinde konuştu.

Mullaoğlu'ndan Katliam İddiası

CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, Suriye'deki durumun hiç iyi olmadığını belirterek, "Suriye'de maalesef durumlar hiç iyi değil. İnsan aklını zorlayacak derecede katliamlar oluyor. Şu an azaldı kısmen ama hala sadece Alevi oldukları için insanlar katlediliyor" dedi. Mullaoğlu, Suriye’de Esad döneminde Alevilerin iktidarda olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

Mullaoğlu, "Sanki Suriye'de bir Alevi yönetimi vardı. Koca bir yalan. Esad’ın ailesi Alevi ama otuz iki kişilik kabinenin yirmi sekizi Sünni’ydi" ifadelerini kullandı. Ülkede mezhep söyleminin yasak olduğunu belirten Mullaoğlu, "Suriye’de mezhepten bahsetmek bile yasaktı. Seküler olma iddiasındaki bir devletti" dedi.

HTŞ döneminde artan katliamların sadece bu sürece özgü olmadığını savunan Mullaoğlu, "Sadece HTŞ döneminde değil, son on dört yıldır Alevi öğrenciler, Alevi subaylar, Alevi polisler katledildi" ifadelerini kullandı. Konuşmasında laikliğin önemine vurgu yapan Mullaoğlu, "Mustafa Kemal Atatürk'ün getirdiği laiklik ilkesinin ne kadar önemli olduğunu bu gelişmeleri görünce bir kez daha anlıyoruz. Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerekiyor" dedi.

HDP'li Kenanoğlu'nun Eleştirisi

27. Dönem HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ise devrilen Esad yönetimi için “Alevi devleti” olarak tanımlanmasını eleştirdi. Kenanoğlu, “Şii Alevi devleti falan değildi. Biz Esad’ın Aleviliğini ne zaman öğrendik? Ne zamanki Suriye'de çatışma çıktı, Tayyip Erdoğan dedi ki 'Bunlar azınlık Alevi hükümeti'. O zaman öğrendik” şeklinde konuştu.

Suriye'deki iç savaş ve mezhepsel çatışmalar, bölgedeki dengeleri derinden etkilemeye devam ediyor. Farklı inanç ve etnik grupların bir arada yaşama umudu, yaşanan acı olaylar ve siyasi manipülasyonlar nedeniyle giderek azalıyor. CHP'li Mullaoğlu'nun katliam iddiaları, bu hassas konuyu bir kez daha kamuoyunun gündemine taşıdı. Suriye'deki Alevilerin ve diğer azınlıkların geleceği, uluslararası toplumun ve bölgedeki aktörlerin atacağı adımlara bağlı olacak.

İlgili Haberler